strefa lifestyle

Co zaserwować wegetarianinowi? – poradnik dla mięsożerców

bevege, pasztet wege, kiełbasa wege, mielone wege, burrito wege, co podać wegetarianinowi, przepisy wegetariańskie
Napisane przez Margareta

Idę o zakład, że wśród członków twojej rodziny, bliższych bądź dalszych znajomych jest jakiś wegetarianin.  O ile sama idea jedzenia lub niejedzenia mięsa potrafi czasem poróżnić to przychodzi taki moment, że zasiadamy wszyscy przy wspólnym stole. Jeśli jesteś gościem nakładasz na talerz to co podpowiada ci sumienie i przekonania, jeśli jednak jesteś gospodarzem i w dodatku nie wegetarianinem na kilka dni przed planowaną kolacją, obiadem czy inna biesiadą może dopaść cię blady strach zmieszany z obawą przed popełnieniem gafy w obszarze imprezowego menu. Wierz mi, jako partnerka wegetarianina wiem, że nie jest to jedynie problem dla gospodarza. Często sam gość czuje swego rodzaju zakłopotanie wiedząc, że stawia gospodarza w kłopotliwej sytuacji i zmusza do przygotowania czegoś bardziej wyrafinowanego niż mizeria czy inna surówka podawana do ziemniaków.

Jarosz, wegetarianin, weganin… czyli jak łatwo o pomyłkę

Hej wegetarianie, ręka w górę kto na informację o tym, że nie je mięsa usłyszał w restauracji propozycję dania z rybą? Kto nie widział zdziwienia w oczach znajomych podczas gdy ten zobaczył was jedzących jajka? No właśnie. Za całe zamieszanie odpowiadają różne odłamy wegetarianizmu i zasady, którymi się rządzą. Choć słownik języka polskiego jasno określa, że jarosz to inaczej wegetarianin, w świadomości wielu z nas jaroszem jest ktoś, kto nie je mięsa za wyjątkiem ryby a wegetarianinem nazwiemy osobę, która nie uznaje w tej kwestii żadnych odstępstw. Żeby nieco ułatwić sprawę zamieszczam tutaj małą ściągę 😉 -> kliknij na infografikę by ją powiększyć , zapisać, pobrać.

be vege, wegetarianizm, rodzaje wegetarianizmu

Jeśli nie wiesz dokładnie z kim masz do czynienia oczywiście najlepiej będzie jeśli dopytasz samego gościa jakie są jego preferencje żywieniowe. Jeśli okaże się, że należy do najczęściej spotykanej grupy laktoowowegetarian poratuję cię jeszcze trzema sprawdzonymi przepisami na wegetariański poczęstunek.

Jeśli nie mięso, to co?

Jak wynika z powyższej listy zakres artykułów spożywczych z których możesz przygotować posiłki jest dość szeroki, jeśli jednak obawiasz się hipsterskich przepisów zaproponuję ci trzy, które z powodzeniem mogą wystąpić zarówno w wersji z mięsem lub z jego substytutami jakimi są produkty BeVege wyprodukowane z białka grochu, warzyw i ziaren. To świetny substytut składników mięsnych wielu potraw, który dla wielu mięsożerców jest jednak pewnego rodzaju abstrakcją. To co? Fartuchy w dłoń!

Paprykowe łódeczki z farszem mielonym BeVege

Składniki:

2 papryki

1 paczka mielonego BeVege

1 koncentrat pomidorowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa

pieprz czarny lub cayenne

oregano

sól do smaku

2 łyżeczki cukru

rukola

ser cheddar

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oliwie a następnie dodajemy do niej mielone BeVege i smażymy na średnim ogniu. W międzyczasie przygotowujemy sos czyli do miseczki wykładamy zawartość słoiczka z koncentratem pomidorowym. Dodajemy do niego posiekane na drobno 2 ząbki czosnku, łyżkę oregano i 2 łyżeczki cukru. Całość zalewamy połową szklanki gorącej wody i mieszamy do powstania jednolitego sosu. Sos wlewamy do podsmażonego farszu i dusimy jeszcze przez około 15 min.

Celowo nie doprawiałam mielonego, ponieważ samo w sobie ma świetny i moim zdaniem „kompletny” smak. Oczywiście jeśli chcesz możesz dodać szczyptę pieprzu.

Papryki myjemy i przekrawamy na pół usuwając gniazda. Ciepły farsz wkładamy do paprykowych łódeczek i posypujemy startym serem cheddar. Nadziane papryki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Gotowe łódeczki serwujemy z rukolą.

Kasza bulgur na indyjska nutę

Składniki:

100g kaszy bulgur

kiełbaski Burrito BeVege

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka

łyżka miodu

łyżka masła orzechowego

curry

sól

pieprz

papryka ostra

oliwa

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę, do której trafią nasze kiełbaski. Wersja BeVege Burito nie jest zbyt intensywna w smaku dlatego postanowiłam nieco je podrasować, a zatem do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy łyżkę curry oraz sól, pieprz i paprykę ostrą według upodobań. Kiełbaski kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty a następnie odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie podsmażamy utaplane w marynacie kiełbaski i dodajemy do nich łyżkę miodu. Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do smażących się kiełbasek. Podobnie robimy z papryką. Gdy cebulka lekko się zeszkli a papryka nieco zmięknie dosypujemy 100g kaszy bulgur i zalewamy wszystko szklanką wody pozwalając by nasze składniki popływały w niej nieco i zaprzyjaźniły się ze sobą trochę. Teraz jest również najlepszy czas by dodać łyżkę masła orzechowego. Wszystko dusimy pod pół przykryciem do momentu gdy nasze danie zrobi się gęste a kasza wypije całą wodę i stanie się miękka. Nie powinno to zająć więcej niż ok. 15 min. Gotowe danie serwujemy w miseczkach. Do picia możemy podać kefir 😉 ale jeśli to zbytnie szaleństwo woda z cytryną również się nada.

 

Kanapki z pasztetem pieczonym z ziarnami BeVege

Nie ma dobrej domówki bez kanapek. Choć ja często jako gospodyni krzywię się na ten punkt menu, Pan Zdunkovy obstaje przy swoim i wiesz co? Ma rację. Kanapki to coś co znika z talerzy w mgnieniu oka. A zatem, jeśli planujesz spotkanie na luzie polecam ci przygotowanie uroczych i bardzo smacznych kanapek z wegetariańskim pasztetem.

Składniki:

Pieczywo razowe

pasztet pieczony z ziarnami BeVege

masło (wiadomo ;0)

gruszka

rukola

ser cheddar

ser camembert

konfitura z żurawiny lub czarnej porzeczki

 

Z powyższych składników przygotujesz dwa rodzaje kanapek.

Wersja nr 1 – rukola, gruszka, cheddar, pasztet

Wersja nr 2 – rukola, camembert, pasztet i konfitura żurawinowa

P.S. Ten pasztet jest tak dobry, że nie ośmieliłam się przetwarzać go w jakikolwiek sposób 🙂

Mam nadzieję, że pomogłam ci obłaskawić wegetariańskie menu i pokazać, że wegetarianin nie taki straszny jak go malują 😉

 

*Podział i opis odmian wegetarianizmu pochodzi ze strony: http://www.wegetarianie.pl/htmlp-12.html

 

  • Fajny poradnik, fajnie jak by wszyscy szanowali wybory innych i umieli się do nich dostosować. Wege nie jestem, ale uwielbiam przepisy bez mięsa, niektóre są boskie.

    • To prawda. Potrawy bezmięsne często bywają bardzo ciekawym urozmaiceniem.

  • Michał Domański

    Nie jestem Wege i nie zostanę nim raczej nigdy, ale zdarza mi się i to nierzadko gotować coś wegańskiego. Fajny pomysł z tą papryką 🙂

    Chciałbym jednak kiedyś idąc do któregoś ze swoich Wege przyjaciół w menu dostać choć zwykłą parówkę 🙂 to było by coś, bo więcej mimo wszystko musi się postarać mięsożerca przyjmujący Weganina 🙂 odwrotnie to już nie działa nigdy raczej 🙂

    • Nie pomyślałam o podejmowaniu gości przez wegetarian, ale faktycznie masz rację. Nie spotkałam się nigdy by wegetarianie podawali coś mięsnego. Może to kwestia przekonań, a może problem z próbowaniem potrawy podczas jej przygotowania 😉