strefa lifestyle

Przepis na domowe ciasteczka świąteczne

domowe ciasteczka świąteczne, ciasteczka, święta
Napisane przez Margareta

Grudzień to jak co roku intensywny okres przygotowań do świąt. Porządki, zakupy, szukanie odpowiednich podarunków i oczywiście planowanie domowych wypieków. Dziś więc podzielę się z tobą dwoma przepisami na domowe ciasteczka, które zadowolą łasuchów przy świątecznym stole lub będą uroczym podarunkiem dla milusińskich i wszystkich innych miłym twemu sercu.

W zależności od upodobań możesz wybrać jeden przepis lub wykorzystać oba i przygotować miks z ciasteczek miodowych oraz ciasteczek kruchych z przepisu mojej Mamy 😉 To co, wałek w dłoń i jedziemy!

Domowe ciasteczka kruche z przepisu mojej Mamy

Składniki:

500g mąki krupczatki

200g masła

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka octu

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 łyżki gęstej śmietany 18%

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich przestudzone masło, śmietanę i ocet. Wyrabiamy ręcznie ciasto w misce, a gdy składniki dobrze się ze sobą połączą należy je rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Dla ułatwienia ciasto można podzielić na dwie porcje bo znacznie łatwiej pracuje się z mniejszym kawałkiem. Po rozwałkowaniu wycinamy foremkami ciasteczka. Jeśli nie masz w domy foremek do wycinania pomocna okaże się szklanka która wytniesz duże kółka i księżyce oraz mały kieliszek, którym wytniesz dużych kółkach dziurkę w środku 😉

Gotowe ciasteczka piecz do zarumienienia (ok 5-10 min.) w temperaturze 150-160 st. C.

domowe ciasteczka świąteczne, ciasteczka, święta

Domowe ciasteczka na miodzie

Składniki:

500g mąki tortowej

200g cukru pudru

200g miodu

120g masła

1 jajko

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i dodajemy przyprawy. Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko a jajko ubijamy z cukrem pudrem na gładka masę. Do jajka z cukrem dodajemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko razem. Następnie dolewamy płynne składniki i wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego ciasteczka. Ze względu na zawartość miodu ciasto jest dość klejące, więc warto podsypać nieco mąki na blat, na którym wałkujemy ciasto i oprószyć nieco sam wałek.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160 st.C przez ok. 15 min.

Gotowe ciasteczka po wystygnięciu możesz oblać czekoladą, przyozdobić lukrem lub wymalować wzorki cukrowymi pisakami 😉

Smacznego i niech ci słodkości idą w cycki a nie w boczki 😉